Propunerea legislativă prin care Vinerea Mare a fost declarată zi liberă a fost iniţiată de un grup de 42 de senatori şi deputaţi din întreg spectrul politic fiind adoptată de Senat în calitate de primă Cameră sesizată. Deputaţii au adoptat-o cu 233 voturi “pentru”, 7 voturi ”împotriv㔺i 19 abţineri, iar legea a fost promulgată de preşedintele Klaus Iohannis. „Vinerea Mare sau Vinerea Patimilor este ultima zi de vineri înaintea Paştelui şi, astfel, ultima vineri din Postul Mare. Este una dintre cele trei zile de sărbătoare religioasă creştină numite Triduum Sacru, din care fac parte Joia Mare, Vinerea Mare şi Sâmbăta Mare”, au susținut iniţiatorii proiectul de lege pentru completarea alin. (1) al art.139 din Legea nr. 53/2003 – Codul Muncii. Deputații vor beneficia, în plus, de o altă zi liberă, cu ocazia Paștelui catolic. Aceștia nu vor lucra luni, 2 aprilie, în a doua zi a Paştelui catolic, așa cum a decis miercuri Biroul permanent al Camerei Deputaţilor. Astfel, Camera Deputaţilor va avea marţi, 3 aprilie, programul obişnuit al unei zile de luni.
O altă minivacanță ar putea fi de Ziua Muncii, 1 Mai, zi care cade în 2018 într-o marţi, astfel încât bugetarii ar putea avea liber şi luni, deci o nouă minivacanţă imediat după cea de Paște.
Așa cum se știe, elevii vor avea și ei 12 zile libere în vacanța de primăvară.
Potrivit calendarului aprobat de Ministerul Educației Naționale, vacanța de Paște va avea loc în perioada 31 martie – 10 aprilie.